Matbröd      Kaffebröd      Hårt bröd      Maträtter      Gröt/Müsli

Gröt och musli med bovete

Alfs hälsogröt

Denna gröt skall vara både renande och blodtrycksänkande
Till ca 2 personer

Köp helst KRAV ingredienser. Den här satsen räcker gott till två personer.
Vill du göra mer på en gång, kan du förvara gröten i kylskåpet 2-3 dagar.

1 dl bovetemjöl
2 msk hel vete
2 msk råris
2 msk 4-kornkross (finns i hälsokostbutiken)
1 dl russin
1-2 msk linfrö
ca 5 dl vatten

Skölj ingredienserna i kokhett vatten som sen slås bort.
Koka upp ca 5 dl vatten och lägg i ingredienserna som får stå och svälla över natten.
Värm gröten (obs! den får inte koka) ca en halvtimme före servering.
Tillsätt hett vatten om den blir för tjock.
Servera gröten som den är eller med sesamgrädde.


Kristinas bovetegröt

2 portioner

5 dl vatten
1,25 dl bovetekross
1 rivet äpple
2 tsk kanel
1/2 tsk salt

Detta kokas sakta under omrörning i 7-8 minuter.
Rör så att det inte fastnar i botten av kastrullen.
Tillsätt 3 msk krossade linfrön när gröten är kokt.


Granola

3 dl helt bovete
3 dl havregryn
3 dl boveteflingor
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 msk chiafrön
1 ½ msk kanel
1 tsk ingefära
1 ½ tsk vaniljpulver
1 stor morot
rapsolja
honung

Lägg det hela bovetet i blöt, gärna över natten.
Skölj bort allt slem.
Sätt ugnen på 175-200 grader (varmluft).
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Mixa moroten i en matberedare till små bitar tillsätt till de torra ingredienserna.
Hetta upp olja och honung i en kastrull och tillsätt det hela bovetet, olja och honung i bunken.
Rör om och smaka av, tillsätt eventuellt mer kryddor efter smak.
Bred ut allt på två plåtar med bakplåtspapper.
Rosta i ugnen tills det fått färg, rör om då och då.
Låt svalna på plåtarna.
Blanda sedan med exempelvis pumpakärnor, kokoschips, russin, gojibär och naturella cashewnötter. Eventuellt även mandel och hasselnötter, som hackas grovt och rostas i en stekpanna.


Birgittas müsli med bovete

5 dl krossat bovete (ekologiskt)
2 1/2 dl dinkelflingor (ekologiska)
2 1/2 dl fiberhavregryn (ekologiska)
1 dl pumpakärnor (ekologiska)
1 tsk kardemumma
1 msk olivolja
1 msk flytande honung

Blanda allt och rosta i  200° ugn tills lätt brunt.
Rör i müslin flera gånger under rostningen, ca 10-15 min.
Blanda i torkad frukt när müslin kallnat, t ex russin, aprikoser, tranbär m m.
Blanda också i några msk linfrön.
Smaksätt med lite vanilj (1 tsk).


Müsli

2 dl helt bovete
2 dl pumpafrön
2 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl havregryn
2 dl kokos?ingor
2 dl bovete?ingor
1 dl sesamfrön
2 dl hackad mandel
1 dl hackade hasselnötter
2 krm vaniljpulver
2 tsk kanel
4 msk olja
1 krm honung
0,5 dl vatten
2 dl russin
2 dl cashewnötter

Blanda honung, olja, vatten, vaniljpulver och kanel en skål.
Blanda övriga ingredienser utom cashewnötter och russin i en bunke.
Häll i vätskan.
Sprid ut på ett bakplåtspapper på en plåt.
Ugn på 150° låt blandningen vara där tills den har torkat.
När den har svalnat, blanda i russin och cashewnötter.