Wermlands Bovete odlas på Råglanda gård utanför Molkom i Värmland.
Gården och odlingarna är ekologiskt KRAV-märkt och del av ett Natura 2000-område.
Som först i Norden med att odla bovete i kommersiell skala kan vi nu erbjuda följande:
Matbröd Kaffebröd Hårt bröd Maträtter Gröt/Müsli
Hälsobullar
ca 30 st
1 liter vatten
3 dl hela bovetegryn
2 dl krossat vete
1,5 dl hela linfrön
1,5 dl russin
50 gram jäst
2,5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 tsk kummin
2 dl sojamjöl
1 liter grahamsmjöl
5 dl vetemjöl
Till pensling:
filmjölk
Koka upp vattnet och häll det över bovetegryn, krossat vete, linfrö och russin. Låt stå och svälla 8-10 timmar
Rör ut jästen i lite ljummet vtn. Arbeta ihop detta med kryddorna och de blötlagda ingredienserna. Tillsätt soja- och grahamsmjölet, samt lite vetemjöl till lagom fast deg. Ta upp degen på bakbordet och baka ut runda eller avlånga bullar. Platta till dem något. Lägg dem på smord plåt och låt jäsa på varm plats. Pensla bullarna med lite filmjölk och grädda i 275 grader ca 10 min. Utmärkta att frysa.
4 dl bovete
2 msk quinoamjöl
2 msk rismjöl
1 msk husk
1 tsk nyponmjöl
1 dl solrosfrön(skalade)
1 dl pumpafrön
1/2 tsk salt
1 pkt torrjäst
5 dl vatten 40C
jäs i form 35-45 min
grädda 45 min 190 grader (varmluft)
50 g jäst
5 dl ljummet vatten/ekologisk gammaldags mjölk
1/2 dl ekologiskt smält smör
2 tsk havssalt
½ dl ekologiskt honong
2 msk fiberhusk
330 g Wermlands bovetemjöl
250 g ekologiskt potatismjöl
Instruktioner:
Går jättebra att använda degmaskinen och knåda degen.
– Smula jästen i degbunken, rör ut med vatten/mjölk.
– Tillsätt smält smör, salt och honung, rör om.
– Tillsätt bovetemjöl och fiberhusk, rör om.
– Till sist blanda in potatismjöl, rör om.
– Om du inte använder degmaskinen, knåda degen på lätt mjölat underlag.
– Smörj en långpanna (30*40 cm).
Lägg degen i långpannan och klappa med mjölig hand till en kaka som täcker hela pannan.
Sporra ut ca 20 rutor. Lägg en handduk över och jäs degen ca 30 min.
– Grädda i 225°, ca 20 min i nedre till mitten av ugnen tills brödet får fin färg.
Bryt den i bitar och låt svalna på galler.
Våran favorit är om man tillsätter 50 g finhackade katrinplommon (minskade honung, hade bara ca 1 msk i degen). Variera brödet att tillsätta olika frön ca 1 dl (solrosfrön, linfrön, chiafrön eller hackade pumpafön) eller lite av varje.
TIPS! Går att gavla men var försiktig i början. Degen går använda som grunddeg till portionsbröd, hamburgerbröd, korvbröd, pirog, pizzabotten (satsen räcker till 3 pizzapottar för långpanna. Om du använder inte alla 3 samtidigt, gavla ut på bakplåtspapper och frys) och bullar (tillsätt 1/2 dl extra honung i degen).
4,5 dl bovete
1 msk husk
2 msk rårismjöl
2 msk quinoamjöl
(ev 1 tsk nyponmjöl)
1 dl solrosfrön
1/2 tsk salt
1 pkt torrjäst
Blanda, tillsätt 5 dl vatten ca 40º
Blanda och lägg i oljad (och ev fröad) form
Låt jäsa ca 1 tim
Grädda i 200º (varmluft)
ca 45 min.
210 g vatten
1 tsk kumminfrön
1 tsk mald koriander
1 msk
linfrön
150 g surdegsvätska
470 g bovetemjöl
35 g jäst
(helst 'röd' jäst)
2 tsk rörsocker el. bovetehonung
75 g vatten
45 g gluten substitute (Orgran)
1 ½ msk olivolja el. rapsolja
1 ½
tsk salt
Ingredienser för surdegsvätska:
3 ½ dl vatten
1 dl
bovetemjöl
mjölksyrad vitkål med levande mjölksyrakultur (Tistelvind)
För surdegsvätska, mixa vatten med bovetemjöl och 5 gafflar (på
spetsen) mjölksyrad vitkål, i några sekunder, i en blender.
Sila och
häll i en glasburk med löst påsittande lock och ställ åt sidan i
rumstemperatur i 3 dygn.
En gång per dygn, skruva åt lock och skaka
om innehåll.
Efter mjölksyrejäsning skall vätskan ha en frisk syrlig
doft.
Burken förvaras i kylskåp med åtskruvat lock.
Mixa kort
surdegsvätska, kryddor och vatten.
Häll degvätskan i en stor
degbunke, tillsätt bovetemjöl och linfrön.
Använd en trubbig träslev
att röra om med och knåda.
Ställ bunken åt sidan övertäckt med
bakduk och låt surdegsjäsa i rumstemperatur i 13 ½ tim.
Lös upp
jäst och rörsocker i 2 msk vatten.
Tillsätt jästvattnet, 75 g
vatten, gluten substitute pulver, salt och olivolja till degen.
Blanda och bearbeta degen noggrant med träsleven tills allt är väl
blandat.
Det är viktigt och tar en stund.
Lägg bakpapper på en
bakplåt.
Sätt ut 9 klickar av degen på plåten, sikta bovetemjöl över
dem och jämna till rund form med stekspade eller liknande av trä.
Stick med gaffel 10-12ggr på varje.
Rostfria bakformar (runda,
fyrkantiga) bör användas och behöver då oljas och mjölas på insidan.
Täck över med bakduk.
Värm upp ugn i 1 ½ - 2 min. på lägsta
värmen (50 grader) och stäng sedan av.
Ställ in plåten med bakduk
över, på en lägre fals, och låt jäsa tills mittendelen når lite över
kanten.
Tag ut plåten och ställ på spisen.
Hetta upp ugn till
225 grader, ställ in plåten och grädda tills de får fin färg, ca 12-15
min.
Förvara gärna i frysskåp för bästa hållbarhet.
Föredragsvis
använd ekologiska ingredienser och källvatten.
Glutenfria 10-15 st
20 g jäst
6 dl mjölk
0,5 dl krossat bovete
1 dl kokande
vatten
1 tsk salt
2 msk hela linfrön
0,5 dl solrosfrön
0,5
dl pumpafrön
100 g aprikoser (torkade)
6 dl bovetemjöl
2 msk
fiberhusk
Häll vattnet över bovetekrosset.
Låt svalna.
Vispa ut jästen i kall mjölk.
Rör i salt, frön och hackade aprikoser.
Blanda i mjölet och vispa till en slät smet.
Vispa sist i fiberhusk.
Täck bunken och låt jäsa i 2 timmar.
Klicka ut med oljad slev direkt
på en plåt.
Jäs i 30 min.
200 grader i 30 min.
2 dl bovetemjöl
2 dl krossat bovete
1 dl rismjöl
1 msk
fiberhusk
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 dl linfrö
1 dl
lingonsylt
3 dl filmjölk
2 msk flytande honung
Skölj det
krossade bovetet.
Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt krossat
bovete.
Tillsätt lingonsylt, filmjölk och honung och rör till en jämn
smet.
Fyll en smord avlång form och grädda ca 50 min i 175 grader.
Glutenfria
2 dl bovetemjöl
2 dl krossat bovete
1 dl rismjöl
1 msk
fiberhusk
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 dl linfrön
1 dl
lingonsylt
3 dl filmjölk
2 msk flytande honung
Skölj det
krossade bovetet.
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt krossat
bovete.
Tillsätt lingonsylt, filmjölk, honung och rör ihop till en
jämn smet.
Fyll i en smord avlång form och grädda i 175 gr ugn i ca
50 min.
Låt vila till nästa dag innan man skär i limpan.
Glutenfria 10-15 st
20 gr jäst
6 dl mjölk
0,5 dl krossat bovete
1 dl kokande
vatten
1 tsk salt
2 msk hela linfrön
0,5 dl solrosfrön
0,5
dl pumpafrön
100 gr torkade aprikoser
6 dl bovetemjöl
2 msk
fiberhusk
Häll vattnet över bovetekrosset, låt svalna.
Vispa
ut jästen i lite kall mjölk.
Rör i salt, frön, hackade aprikoser och
resten av mjölken.
Blanda i bovetemjölet och rör ihop till en slät
smet.
Rör sist i fiberhusk.
Täck bunken och jäsa i 2 tim.
Klicka ut med en oljad slev direkt på en plåt med bakplåtspapper på.
Jäs i 30 min.
Grädda bröden i 200 gr ugn i ca 30 min.
2 st
ugn 175°
50 g jäst
1 L vatten
1 dl rapsolja
1 tsk
salt
1 dl gojibär
3 dl russin
1 msk fiberhusk 1 dl havregryn
bovetemjöl
Smula jästen, häll på saltet.
Rör ut jästen med
vattnet (fingervarmt).
Tillsätt olja.
Blanda i alla ingredienser utom
bovetemjöl och blanda degen.
Tillsätt bovetemjöl tills degen inte längre
är jättekladdig. Den ska vara lite kladdig.
Lägg ut degen i smorda,
mjölade formar.
Låt jäsa i ca 2h. grädda i mitten av ugnen ca 45
minuter.
3 dl vetemjöl
3 dl fiber havregryn
4 dl bovetemjöl
2 tsk
bikarbonat
lite salt
5 dl filmjölk eller yogurt
½ dl linfrön
½ dl solrosfrön
½ dl sirap
1 dl lingonsylt
½ dl russin
Blandas ihop hälls i avlång form.
150 grader i 2 timmar OBS! tiden.
(98 gr på termometer)
Glutenfritt
1 bröd
6 dl kallt vatten
10 g jäst
100 g
solroskärnor
30 g linfrö
35 g melonkärnor
50 g mörksirap
20
g nyponskalsmjöl
1 tsk brödkryddor
1 tsk salt
50 g
boveteflingor
60 g sojamjöl
160 g bovetemjöl
25 g
psylliumfröskal
smör till formen
boveteflingor att strö över
brödet
Blanda samman alla ingredienser till en slät och ganska
lös deg.
Häll degen i en smörad form, cirka 1 ½ liter. Strö över
boveteflingorna.
Låt degen jäsa i cirka 2 timmar.
Grädda i 175
grader i cirka 75 minuter.
Låt svalna och vila innan du skär i det -
gärna till nästa dag.
1000 g filmjölk
30 g jäst
200 g sirap
440 g bovete
2 tsk
salt
3 tsk brödkrydda
30 g psylliumfröskal
40 g boveteflingor
(100 g frysta lingon)
Bovetemjöl att strö över brödet
Rör
samman filmjölk, jäst och sirap.
Tillsätt bovetemjöl, salt,
brödkryddor, psylliumfröskal och boveteflingor (har använt havegryn
ibland - fungerar).
Nu kan du använda elvispen i ca 3 min och blanda
runt.
Rör i de frysta lingonen försiktigt så de inte går sönder - om
du vill ha lingon i.
Häll i smeten i en avlång, klädd med bakpapper,
1 ½ liters form och pudra över bovetemjöl. Det brukar räcka till 2
formar.
Låt smeten vila i formen i ca 3 tim.
Sätt ugnen på 200
grader.
Grädda brödet i 60 min.
Låt brödet svalna helt innan du
skär i det, gärna 5-6 tim.