Matbröd      Kaffebröd      Hårt bröd      Maträtter      Gröt/Müsli

Maträtter med bovete och hur man groddar själv

Blinier

Glutenfria

½ pak jäst
2 dl mjölk
2 äggulor
100 g bovetemjöl
½ dl gräddfil
1 krm salt
2 äggvitor

Smula ned jästen i en bunke.
Häll på den fingervarma mjölken och lös upp jästen helt.
Blanda äggulor, mjöl, gräddfil och salt.
Låt jäsa under duk en timme.
Vispa vitorna till hårt skum och blanda ned i smeten.
Grädda blinierna i stekpanna med lite smör.
Man kan också grädda i våffeljärn.
Servera med lite löjrom,finhackad rödlök och gräddfil.


Bovetepannkakor

Till ca 4 personer

2,5 dl bovetemjöl
5,5 dl mjölk
3 ägg
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker

Mät upp hälften av mjölken och vispa ner bovetemjölet, salt och socker.
Tillsätt resten av mjölken och rör ihop till en jämn och klumpfri smet.
Grädda pannkakorna på medelstark värme.


Glutenfria bovetepannkakor

3 ägg
6 dl mjölk
2,5 dl bovetemjöl
0,5 tsk salt
1 msk smält smör

Vispa ägg och hälften av mjölken i en bunke.
Tillsätt bovetemjöl och salt lite i taget.
Vispa tills smeten är jämn och blanda i resten av mjölken och det smälta smöret.
Låt svälla i en kvart.
Smält lite smör i en stekpanna och grädda pannkakor.
Servera med sylt eller bär.


Pannkakor 2

4 ägg
1 ¼ dl Lailas gula mjölmix
2 dl bovetemjöl
6 dl mjölk
2 krm salt
Smör till stekning

Vispa samman ägg, salt, mjöl samt hälften av mjölken i en bunke.
Tillsätt sedan resten av mjölken.
Vispa tills smeten är klimpfri.
Stek i stekpanna.


Pannkakor 3

0,5 dl bovetemjöl
0,5 dl maizena
0,5 tsk salt
2 dl mjölk
2 ägg

Gör som vanlig pannkakssmet.


Pajdeg

2,5 dl bovetmjöl
0,5 dl po?ber 125 g smör ev 3 msk kallt vatten

Blanda ihop ingredienserna så att degen kan bli en boll.
Lägg ut degen i formen och ställ den kallt i kylskåpet ca 30 min.
Förgrädda pajdegen i ugnen på 200° i ca 5 minuter.


Äggvåf?or

100 g smör
3 dl bovetemjöl 1 dl maizena
1 tsk bakpulver
5 dl mjölk
2 ägg

Smält fettet och låt det svalna.
Blanda alla torra ingredienser och rör ner mjölken.
Tillsätt äggen och sist det smälta smöret.


Boveteris

4 port

2 dl hela bovetekorn
1 liten gul lök hackad
5 dl vatten eller buljong
olivolja eller rapsolja

Fräs bovetekorn + hackad lök i lite olja ungefär 5 min.
Häll på vatten eller buljong.
Koka ca 30 min på svag värme.


Bovetegalette

Garnera galetten med ägg, ost, crème fraiche och örter för en galette complète.
Smeten måste göras minst dagen före stekning och håller i 4-5 dagar i kylskåp.

Galette
- 200 g finmalet bovetemjöl
- ½ tsk salt
- 5 dl kallt vatten
- 2 ägg
- 50 g smör eller god olja

Garnityr
- 1 ägg
- 50 g god ost, riven eller hyvlad
- salt och peppar
- crème fraiche
- persilja eller gräslök, finhackat

Häll i mjöl och salt i en skål och gör en grop.
Häll i nästan allt vatten och vispa ordentligt.
När smeten är homogen, knäck i ägg och häll i resten av vattnet och fortsätt vispa.

Smält smöret på låg värme och blanda in den i smeten.
Kontrollera konstistensen på smeten innan du steker.
Den ska inte vara för tjockt men ganska rinnande.

Olika bovetemjöl absorbera vätska olika därför behöver man justera ibland genom att vispa in lite mera vatten eller en skvätt öl.

Stek galetten tills den får fin färg och garnera med ägg, riven ost, salt, peppar, crème fraiche och örter.

Man kan hitta på oändliga varianter på garnityrer.
Testa med kokt potatis, racletteost, kallskuret och cornichons eller varmrökt lax, crème fraiche, citron och gräslök.
Eller getost, rödbetor, valnötter och honung...etc


Grodda själv

Grodda själv är enkelt och lätt att lyckas med.
När man groddar frön, säd eller gryn ökas näringen och kroppen kan dessutom lättare ta upp den.

Gör så här:
Vissa frön går särskilt lätt och snabbt att grodda, som:
- alfalfa - bovete - hirs - råris - vete - gröna linser - krasse - solrosfrön - sesamfrö - linfrö

Bönor och ärtor är i allmänhet lite svårare och tar längre tid att grodda, men mungbönor och adulkbönor hör till de enklare.

Du hittar frön och bönor på hälsokosthyllan i vanliga livsmedelsaffärer, eller i hälsokostbutiken.
Speciella burkar att grodda i hittar du också i hälsokostbutiker eller i trädgårdsbutiker.
Det går alldeles utmärkt att använda stora glasburkar med ett glest tyg som nät-lock, fäst det med en gummisnodd.

Dag 1:
Lägg 1 dl frön i en glasburk och häll på vatten.
Lägg på ett perforerat lock eller ett nät som kan fästas med en gummisnodd eller snöre.
Låt stå i 1 dygn.

Dag 2:
Skölj fröna morgon och kväll.
Ställ burken upp och ner, t ex i ett diskställ, i 45 graders vinkel.
Luft måste kunna komma in och vattnet rinna av.

Dag 3:
Skölj fröna morgon och kväll.

Dag 4-5:
Skölj fröna morgon och kväll.
När groddsvansen har växt ut avbryter man processen och de är klara att äta.
Förvara i kyl max 4-5 dagar.
Servera groddarna färska i en sallad med t ex en gräddfil eller yoghurtsås.
Groddar är också gott på grovt bröd med KESO cottage cheese och tomater.